неделя, 3 юли 2011 г.

Църквата "Св. Петър и Павел" в с.Буково възстановена за патронния си празник!

След като на Гергьовден (06.май.2011г.) отвори врати възстановения с волни дарения и труд едноименен параклис над с.Буково, дойде ред и на църквата "Св.Петър и Павел", построена в този си вид през далечната 1840г. Някога център на епархия, църквата бе изпаднала в забвение дълги години и не бе ремонтирана. Само три дни след патронния си празник - Петровден (29.юни.2011г.), в събота с тържествен водосвет и курбан, църквата отвори врати за десетки бодровчани дошли от близо и далече, за да отпразнуват със своите близки и познати празника. Много са дарителите, за да бъде изцяло ремонтиран покрива на църквата, а предстои и втори етап за възстановяването на тавана, който на места е тотално разрушен от дългогодишните течове. След изпратено писмо до Плодивската митрополия, явно засрамена от инициативността на бодровчани и заради годините безхаберие, Българската Патриаршия е обещала финансова помощ от 5000лв. Община Първомай също се включи във възстановителните работи, навярно водена подобни, като и "родолюбиви чувства" в годината на местните избори.

Справедливо е да се отбележи, че сред дарителите има и мюсюлмани, а и ремонтните работи както на параклиса, така и на църквата се осъществиха от такива майстори. На фона на събитията, станали наскоро пред централната джамия в София, нека политиците да отидат до такива села като Буково и да видят как съжителстват хората в смесените райони, и тогава да говорят високопарните си думи за национална сигурност, национален интерес, радикален ислям и прочие... Нека сериозно да се замислим кой има интерес от размахването на етническата и религиозна карта в този момент и какви фатални последици може да има всичко това. Вярвам, че хората от народа виждат много по-добре от политиците реалната ситуация. Те чувстват със сърцата си истината и трудно могат да бъдат заблудени.

Нека да благодарим на всички спомоществователи за възстановяването на църквата в с.Буково и да бъде благословено делото им.



Няма коментари:

Публикуване на коментар