понеделник, 8 август 2011 г.

ДОБРА вест за Община Първомай след последното преброяване - 8 общински съветници по-малко!


Поне една ДОБРА вест се роди (в краткосрочен план) след преброяването тази година - заради 48 души, Първомайска община пада под заветните 30 000 жители, което пък определя, че в новия местен парламент ще има не 29, а 21 общински съветници. През месец юли, местните партийни централи (ако можем изобщо да ги наречем така) се зарадваха, но за наше (народно) щастие кратковременно, че заради 10 постоянно регистрирани, Общината оставаше в графата над 30 хиляди души..., което разбира се запазваше статуквото от 29 съветника в Общинския съвет - това щеше да изисква по-малък брой гласоподаватели за едно място в местния ОбС (примерно 400, докато при сегашната ситуация, намалената бройка ще изисква около 600-700 гласоподаватели! Това от една страна ще изисква повече усилия и борба за всяко място, но от друга пък ще облагодетелства по-големите и утвърдени партийни структури в общината) Все пак ПОЗДРАВЛЕНИЯ - 8 "хрантутници" по-малко! Така написа анонимен читател в първомайски форум... и с право. Като се има предвид как безропотно, безкритично и послушно става гласуването на почти всички решения на ОбС, просто нямаме нужда от такива и токова "общински ИЗБРАННИЦИ". Последните две сесии общинарите претупаха за рекордните 25-30 минути, а като се има предвид, че всеки съветник формално участва в 1-2 комисии, което значи още максимум 1-2 часа "работа", общо се получава, че общинските съветници са "АНГАЖИРАНИ" на месец по 2-3 часа и то не за работа, а за ПРИСЪСТВИЕ, за да се гласува това, което им е наредено. Гласуваната заплата "на калпак" през този мандат бе около и над 300 лв. Това в парично изражение означава, че общинските съветници получават за своята "високо отговорна и обществено значима дейност" припбизително 100 лв. на час, което ги нарежда на челни позиции в България, а може би и в някои Европейски страни по часова заработка. С намаления по численост ОбС, бюджетът на Общината ще се облекчи с около 2400 лв. на месец, което за година прави приблизително 30 хиляди, а за целия мандат - 120 000 лв.!!! Ако новият Общински съвет премахне и заплатата на паразитната длъжност - "Заместник председател на ОбС", чиято основна функция е да брои гласовете в залата, то спестените пари на данъкоплатците могат да набъбнат до 170 000 лв.!!!(Зам. председателят получава около 1000 на месец, 12 хиляди на година и към 50 000 лв. за мандат - пари хвърлени на вятъра...)

Погледнато в перспектива (в дългосрочен план) картината е трагична и никой не печели от намалената раждаемост, повишената смъртност и тенденцията за изселване към по-големите градове, но най-вече в чужбина. В България вече има "села призраци" - в които никой не живее, а трайната тенденция в намаляващия прираст на национално ниво, вещае един "ТИХ, ПОСТЕПЕНЕН и НЕИЗБЕЖЕН АПОКАЛИПСИС", който явно не тревожи нито сегашните, нито държавниците от близкото минало, защото като се вижда и с просто око няма политики, няма и практически стъпки за решаването на този сериозен демографски проблем. Позицията на днешните политици - "след нас и потоп", ще изиграе пагубна роля за идните поколения, които ще са изправени пред невъзможност да обърнат тази тенденция и да решат задачата за духовното, физическо и икономическо оцеляване на Българската нация.

2 коментара:

  1. Чух че сегашните обшински партии и обшински съветници,като разбрали(след преброяването на населението на община Първомай-тази година)за намаляване на броя на общинските съветници след местните избори-2011г.веднага всички вкупом се съюзили и направили така че да няма намаляне на броя на общинските съветници след изборите-2011г.
    Бисере,май тази твоята информация не е вярна?

    ОтговорИзтриване
  2. http://censusresults.nsi.bg/Reports/2/2/R1.aspx?OBS=PDV23 Копирайте този линк и поставете и вижте колко е населението след преброяването на община Първомай.
    Мен ме интересува и ако може някой да ми обясни от кой закон се определя броя на общинските съветници?

    ОтговорИзтриване