сряда, 10 август 2011 г.

ГФП обявява два конкурса във връзка с ИЗБОРИ 2011 в Първомайско.


Остават по-малко от три месеца до местните избори 2011. Все още има много неизвестни по отношение на кандидатите за кметове и листите за общински съветници в Първомайско. За политики да не говорим – това на местна почва няма абсолютно никакво значение. Коалициите са сключват на корпоративен, семеен и пазарен принцип. Както е казал народът – „Интересът клати феса” и „Независим” означава, че или от тебе „нищо не зависи”, или че си готов да угодиш на всеки, стига да има „келепир” от цялата тази „работа”.

„Властта си е власт, драги ми първомайци”, „Каквато и работа да имаш не е лошо да си и във властта”, „Кокалът лесно не се дава”, „Сменяй партии колкото си щеш, важното е да си с тази, която е на власт, а за принципи не му мисли много”... това са все фрази родени от народния местен фолклор, които обаче далеч не изчерпват всичко, което може да се каже по темата.

За да се стимулира гражданското общество към активност, градивна критичност и ангажираност към конкретни идеи и каузи, Граждански Форум Първомай обявява два конкурса с награден фонд от 200 лв. (засега):


1. За есе или журналистически материал на обществено-политическа тематика под наслов: „22 години демокрация - 22 години цирк” и под заглавие - „Метаморфозите на властта”

2. Задача с понижена трудност от рода: „Това го знае всяко хлапе”:

а) Като се има предвид, че на миналите избори имаше 9 претендента за кмет, колко ще бъдат кандидатите този път (независими, партии или коалиции)?

Това което се знае към момента:

1. Адв. Свтлозар Славчев – единственият ясен участник досега, издигнат от БСП
2. Инж. Марко Петров – заявено участие, независим, издигнат от „Отечествен съюз” (независим, партия или коалиция?)
3. Д-р Митко Хубинов – не е заявил участие, но не крие, че обмисля кандидатирането си (независим, издигнат от СДС, ВМРО и Атака)
4. Г-н Ангел Папазов – кмет два мандата, заявено участие (независим, ГЕРБ, друга партия или коалиция?)(регистрацията на партиите и коалициите за местните избори продължава до 28.08.2011г.)
5. Коалиция НДСВ и ДСБ – заявено участие (кой ще е техният кандидат? – г-жа Е.Иванива..., г-н П.Ганев... – бивш кмет и кандидат-кмет от миналите избори, който щеше да е „трън в петата на сегашния кмет” (видя се колко беше такъв...) или друг...)
6. ГЕРБ – заявено участие, няма да е А.П. (???), друг кандидат (д-р Попова, ..... ???)
7. и така нататък.......

б) Коя партия / коалиция ще издигне този път Ангел Папазов и как ще е името на поредната коалиция?

Пояснения към задачата „б”:

• Мандат 2003-2007 – коалицията на кмета се казваше „Обединение за Първомайско” и включваше следните партии: НДСВ, Съюз на Свободните Демократи (ССД) и ВМРО. Папазов трябваше да е алтернатива на управлението на кмета Баръмов (два мандата преди това) и БСП. Само след две години управление конюнктурата се промени - направи се ново съглашателско мнозинство с БСП, избира се нов председател на ОбС и кметът управлява с подкрепата и на БСП... Зад гърба му във всички проекти на местно ниво стои първомаецът-министър на транспорта – Петър Мутафчиев.

• Мандат 2007-2011 – коалицията на кмета този път се казва: „Заедно за Първомайско” Първо обаче Ангел Папазов се предлага на БСП и един от тримата нейни кандидати за кмет. След като БСП го отхвърли и направи поредния безумен избор, Папазов тръгна да търси нови съюзници. ГЕРБ тогава бяха надъхани и решиха да играят самостоятелно. От първата коалиция отпаднаха ВМРО и НДСВ, за да остане само ССД (и то след като на Б.Балев му бе отказано челно място в листата на ГЕРБ) и се появява нов участник – Земеделски народен съюз...

• Мандат 2011-2015(???) И този път пак ще е "независим", то се подразбира – Папазов няма политически пристрастия, той е готов да управлява с всяка партия/и, независимо от принципите, политиките и убежденията и за това той се нарича „консенсусна личност”... Коя ще този път партията или коалиция, която ще издигне Папазов? Какво ще е новото име на коалицията? Това са въпроси, над които може да се поразсъждава??? Да се има предвид още следното: В досегашния мандат Папазов управлява в ОбС освен със съветниците от своята група, а също със: ГЕРБ, ДПС, НДСВ и ДСБ... ГЕРБ, които „уж” щяха да са алтернатива на Папазов, само след една година отлюспиха от групата си своя кандидат за кмет – д-р Хубинов (същият за кратко бе председател на ОбС) и заедно с ДСБ бяха инициатори за избора на нов председател, този път от групата на кмета... Какво да се прави, корпоративните интереси налагат да се правят жертви и компромиси. В навечерието на тези избори, както се очакваше, Папазов се предложи този път не на БСП, а на „силните на деня”ГЕРБ, те обаче засега отричат, че ще го подкрепят, щели да играят със свой кандидат??? Интересно, защо досега този кандидат все още не е обявен официално от Предизборния щаб на ГЕРБ, след като имаше вече две такива големи обявления на общински кметове, които ГЕРБ ще издига и подкрепя? Нещо все още се крои на общинско ниво, какво обаче ще е то??? Лидерът на ССДБ.Балев, (както писа наскоро „Първомай нет” през годините е бил подкрепян и от БСП, и от СДС...), който на миналите избори не намери челно място в листата на ГЕРБ, формално предложи Папазов за кмет и за това ССД остана в коалицията на кмета. Говори се, че към настоящия момент Б.Балев е вече член на ГЕРБ, та едва ли неговата партия ще предлага Папазов този път, не че е невъзможно...Това е само малка част от картината "Метаморфозите на властта" в Първомайско...

Ето защо се търси се нова партия за кмета??? И ново име на коалицията, естествено...??? Предлагайте или залагайте... ако Ви е интересно, разбира се.

Изпращайте материали и предложения, до края на септември. Всичко ще бъде качено на страницата на Граждански Форум Първомай, а най-точните и оригинални отговори и съдържателни материали, ще бъдат възнаградени финансово.

За журналистическия материал ще има 3 награди: 1-ва: 50 лв., 2-ра: 30 лв., 3-та: 20 лв.

За отговора на въпроса за броя на кметовете и коя партия / коалиция ще издигне А.Папазов също ще има 3 награди: 1-ва: 50 лв., 2-ра: 30 лв., 3-та: 20 лв.

Комисията за оценка ще бъде формирана и обявена на по-късен етап.

За информация, препоръки и спонсорство на конкурса:
GSM: 0884 471914
E-mail: gf.parvomai@gmail.com
Граждански Форум Първомай: http://gf-parvomai.blogspot.com/

1 коментар:

  1. Решение № 156-ПВР/МИ/10.08.2011 на ЦИК

    Централна избирателна комисия

    РЕШЕНИЕ
    № 156-ПВР/МИ
    София, 10.08.2011

    ОТНОСНО: назначаване на Общинска избирателна комисия в община Първомай, област Пловдив, за изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 г.

    Постъпило е предложение на кмета на община Първомай, област Пловдив, от 02.08.2011 г., заведено в ЦИК с вх. № ОИК-10 от 03.08.2011 г. Към предложението са представени всички изискуеми документи, включително протокол за проведени консултации на 01.08.2011 г.

    Налице е постигнато съгласие между участниците в консултациите по отношение състава на Общинската избирателна комисия в община Първомай.

    Предвид изложеното и на основание чл. 26, ал. 1, т. 5 и ал. 7, чл. 30, ал. 1, 2, 5 и 8, чл. 31 във връзка с § 5, т. 3, буква „а" от ДР на Изборния кодекс и Решение № 30 на ЦИК от 18.07.2011 г. Централната избирателна комисия



    Р Е Ш И :



    1. Назначава Общинска избирателна комисия в община Първомай, област Пловдив, в състав от 17 членове, както следва :



    ПРЕДСЕДАТЕЛ:


    Ваня Ангелова Георгиева




    ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ:


    Петрана Иванова Димитрова




    СЕКРЕТАР:


    Йорданка Христова Павлова




    ЧЛЕНОВЕ:


    Петя Ангелова Павлова







    Димитър Недков Недев







    Никола Петков Николов







    Георги Христев Кирев







    Димитър Петров Янчолов







    Станка Петрова Хубенова







    Надя Георгиева Димитрова







    Димка Стойчева Никова







    Кръстю Минев Кръстев







    Али Сабахтин Али







    Гюлдание Дурмуш Мюмюн







    Ридван Аптулов Джаберов







    Елисавета Кирилова Николова







    Янко Георгиев Гочев






    2. Общинската избирателна комисия встъпва в правомощията си на 19 август 2011 г.

    3. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от съобщаването му.

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

    Красимира Медарова

    СЕКРЕТАР:
    Севинч Солакова

    * Публикувано на 10.08.2011 в 21:22 часа

    Всички решения

    ОтговорИзтриване