четвъртък, 28 юли 2011 г.

ГФП благодари на кмета, ОбС, както и за активността на гражданите на Първомай.


Докато очакваме отговор от Областния управител на Пловдив г-н Иван Тотев

(Отвореното писмото бе регистрирано в Областната администрация, само в рамките на един час от неговото изпращане по електронен път, със следния отговор:
Уважаеми г-н Бойчев, молбата Ви е заведена под №МГ-01-39/22.07.2011 г.;Звено ”Административно обслужване”, Областна администрация Пловдив)


и завръщането на Общинските съветници от лятната отпуска, след "изнурителната 25 минутна юлска сесия", за да приключат с оставащите две сесии безличния мандат на този Общински съвет,

искаме да изкажем все пак нашата благодарност към кмета Ангел Папазов и към общинарите за няколко положителни неща, които се случиха през 2011г. благодарение на упражнения обществен контрол и гражданската активност на първомайци, които не може да не отбележим, ако искаме да сме обективни:

1. Макар и в края на мандата, след многократно настояване от страна на различни хора и след активната намеса на г-жа Теодора Кирякова, вече четвърта сесия, на страницата на ОбС Първомай, се качва дневния ред за съответната сеия в електронен вид... Два кметски мандата трябваше да минат, за да може нещо толкова просто, елементарно и толкова необходимо за публичността в дейността на администрацията да види бял свят... Все пак благодарим от сърце и се надяваме това да остане практика и на новия ОбС!

2. Благодарим на г-н кмета, че наскоро, в края на втория си мандат, след 8 години управление, качи на страницата на Общинска администрация Първомай своята Програма за мандат 2007-2011 година, а така също и:

УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ - ПЪРВОМАЙ

КАТАЛОГ НА ОБЩИНСКАТА СОБСТВЕНОСТ В ОБЩИНА ПЪРВОМАЙ

ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР НА РАЗПОРЕДИТЕЛНИТЕ СДЕЛКИ С ИМОТ – ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ

ПРОГРАМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ И РАЗПОРЕЖДАНЕ С ИМОТИТЕ - ОБЩИНСКАТА СОБСТВЕНОСТ
В ОБЩИНА ПЪРВОМАЙ ПРЕЗ 2011г.


Макар и с "известно" закъснение, това за което настояваше "КАУЗА-БГ" през 2007 година е вече факт. ПРОГРАМАТА, по която би трябвало кметът да работи през втория си мандат, остана недебатирана от общинските съветници, както е по закон, но все пак г-н Папазов си направи труда да я подготви и раздаде на общинските съветници на CD през не толкова далечната 2007г., след нашето настояване... нищо, че тя така и остана негласувана. Важното е, че поне през последната година от мандата, тази програма също видя бял свят, като бе качена на страницата на Общината и стана обществено достъпна. Благодарим, г-н кмете!

3. Поставените питания от граждани по редица сделки с общинска собственост, направи възможно качването на гореупоменатите каталог, регистър и програма... Това, че сделките не бяха спрени или върнати го отчитаме като неуспех, но поне се постигнаха по-високи тържни цени, както при продажбата на хижата в с.Брягово така и при други търгове. Като интересен пример може да се посочат наемите на язовирите в общината, където достигнатата тържна цена бе няколко пъти по-висока от първоначално обявената, което е колкото добър, толкова и странен, и интересен за обяснение феномен. Въпросът е тези пари реално да влязат в общинската хазна и докато това не се случи не трябва да се радваме много. А за това къде са отишли гласуваните 30% от цената на продадените имоти на съответните кметствата, ще продължаваме да питаме и ще ги търсим до дупка, г-н кмете и г-жи и г-да общински съветници.

4. Благодарим на Инициативния комитет и специално на д-р Радка Велева, като главно действащо лице, които бяха в основата и чрез които стана възможно обновяването на детската площадка до блок "РОПОТАМО", в центъра на града. След зараждане на идеята, само два месеца бяха необходими площадката да бъде основно ремонтирана и сега тя да радва децата и техните родители. Тази инициатива принуди общината да се включи "волю-неволю" и с труд, и със средства, та дори с освещаване (на 01.06 - Деня на детето) и раздаване на подаръци за децата на детския купон, проведен две седмици по-късно от инициативния комитет, така като прогнозира и ГФП. Инициативата получи широк отзвук в града и като резултат майки от "северен" Първомай решиха да направят същото и в градинката до пощата, като ученикът Живко Маджев разшири идеята и се захвана с подготовката на проекта. Хвала на тези граждани. Явно това е начинът, след като за 8 години (два мандата) не се появи нито една нова детска площадка и нито една спортна площадка в Първомай, както словоохотливо обещаваше кметът през годините, а за басейна в СОУ-то, тенис кортове, градски басейн или спортна зала изобщо не искам и да споменавам... В общината все още робуват на стария лозунг - "Щом е МОКРО значи е ЧИСТО, щом е БОЯДИСАНО - значи е НОВО!"... Нека новата управа да се замисли сериозно дали и тя ще работи по този метод.

5. Гражданско негодувание предизвика закриването на прелезите (което при реализацията на ЖП магистралата е неминуемо) и пущането на подлезите, без те да отговарят на всички изисквания за мобилност. За да се разгледат и решат тези проблеми се започна подписка в града, дори темата бе отразена в рубриката на БТВ - "Бай Ганьо европеец". Воден от "патриотични подбуди" в годината на изборите, след като години наред дейностите по строежа на ЖП линията стават пред очите на Общинската администрация и имахме дори първомаец-министър и то точно на транспорта, с чиято "благословия" и "протекция" се реализира и ремонта на ЖП гарата, и редица други проекти от местно значение..., кметът Папазов се срещна с настоящия Министър на транспорта, а така също се проведе среща на обществеността с представители на НКЖИ... Че прокар до мелницата няма да има е ясно, но поне бе даден 3 месечен срок асансьорите на подлезите да заработят. Сега остава да проконтролираме дали това ще стане факт, за да благодарим на всички по веригата, но най-вече на гражданите за тяхната непримиримост към този сериозен проблем в Първомай.

В разгара на лятото, когато остават 3 месеца до местните избори, кипи трескава дейност... В тези непосилни жеги се почисти велоалеята до "ПАРКА", оправят се тротоари и се запълват дупки по пътищата, почистват се треволяците в покрайнините на града, както се извършват и ред други дейности, които ако се правеха и в друго време, нямаше да привличат чак толкова нашето внимание и наистина щяха да са похвални, но когато това става току в навечерито на изборите, не че е лошо, но намирисва "малко" на популизъм и предизборна агитация... Благодарим и за това!

Както и да е, все пак благодарим, г-н кмете, на Вас и на общински съветници. На всички - както на тези от Вашата група, така и на останалите, които "Уж" щяха да са опозиция, "алтернатива", та дори и "трън в петата на кмета"..., за добрините, които ни споходиха, макар и в края на мандата и за това, че все пак проявихте в някаква степен чуваемост към градивната критика и инициативи на гражданите на Първомай. БЛАГОДАРИМ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар