четвъртък, 31 март 2011 г.

ПИТАНЕ (2) до Председателя на ОбС, Кмета и Общинските съветници на гр. Първомай...








До Председателя на ОбС гр. Първомай
До Кмета на Община Първомай

П И Т А Н Е
от Бисер Г. Бойчев – съосновател на гражданската инициатива
ГРАЖДАНСКИ ФОРУМ ПЪРВОМАЙ
до редовната сесия на Общинския съвет на гр. Първомай
(от 31.03.2011 година)


Уважаеми г-н Председател,
Уважаеми г-н Кмете,
Уважаеми г-жи/г-да Общински съветници,

По повод 4 и 6 точка от дневния ред на редовната сесия на Общинския съвет на гр.Първомай от 31.03.2011г., относно продажбите на Общински имоти, частана общинска собственост в с.Брягово и кв.Дебър, бих желал да направя следното питане:

Залегнало ли е в Бюджет 2011г. (приватизационната програма на Община Първомай) продажбата на тези имоти и особено на санаториума в с.Брягово?

Кой от Общината се заинтересова да разбере дали това е обществения интерес, след като съвсем други мотиви бяха посочени, когато същият този обект трябваше да се отдаде на концесия преди 2 години?

Някой пое ли отговорността, за това че в продължение на 2 години, концесионерът не изпълни нито една от точките в концесионния договор, а напротив, дори доведе сградата до невъзможност за по нататъшна експлоатация (вижте снимките от 30.03.2011г.), без да се налага извършването на капитален ремонт. А дали не е била точно такава целта - сградата да се съсипе, за да се занижи оценката при едно бъдещо решение за продажба, което на днешната сесия най-вероятно ще стане факт?

Умишлено ли е знижена квадратурата на санаториума в с.Брягово, защото РЗП не може в никакъв случай да отговаря на посочената в предложението за продажба: ЗП-209 кв.м. - става въпрос за 1 подземен и три надземни етажа построени жърху полщ (ЗП) от поне 200 кв.м., което прави РЗП, да не кажа 800, но поне 600 кв.м.?

Един и същ ли е оценителят на имотите в с.Брягово и в кв.Дебър.? Явно има огромно разминаване в пазарните оценки на посочените имоти – не е възможно имот с приблизително 4,5 пъти по-висока данъчна оценка (73 606 лв. и 16 577 лв. – 4,44 пъти), на по-добро и перспективно място, с по-голям прилежащ терен (1.8 пъти) и с 3,1 пъти по-голяма РЗП, да е оценени с разлика от 1,36 пъти в полза на по-евтиния според данъчните оценки имот? Да не говорим, че и определената сумата за санаториума в с.Брягово е просто смешна. Ако приемем че РЗП е около 600 кв.м. (а може би и повече), само за груб строеж в днешно време биха отишли поне 120 000 евро., да не говорим за прилежащата земя и за довършителните работи.

(За сравнение: При направени ремонти на училища и дески градини по европейски проект през миналата година, само за изграждането на вътрешна тоалетна в у-щето в кв. Дебър са отишли 100 000 лв., което Вие на миналата сесия не можахте да обосновете аргументирано или да опровергаете)

Изплатена ли е сумата на Кметство в с.Брягово (30 % от продажната цена на училището, продадено по същата процедура и с решение на същия ОбС Първомай) в размер на около 45 000 лв. от преди 2 години? И ако не, на какво основание?

Имайки предвид тези и навярно други аргументи, които ще бъдат изложени, предлагам да се отложи гласуването на тези две точки, до пълното изясняване на посочените факти, за да бъде защитен интересът на гражданите на Община Първомай в максимална степен.

Прилагам снимков материал на санаториума в с.Брягово от 30.03.2011 г.

С уважение:
Бисер Бойчев
ГРАЖДАНСКИ ФОРУМ ПЪРВОМАЙ

2 коментара:

  1. Кмета Ангел Папазов да каже как Петър Динков(бивш пожарникар) от VITAL,купи сграда в центъра на с.Брягово(струваща за 1-2милиона лв.)за 8(осем)хиляди лв?

    ОтговорИзтриване
  2. Говори се че Илия Ганчев ще е в коалицията за изборите есента за кмет и общински съветници на община Първомай на Димитър Хубенов-но се говори че Илия Ганчев работи за Ангел Папазов?
    Веднага собственика на този сайт да разследва случая и да накара Илия Ганчев и Димитър Хубенов да се изкажат за това?

    ОтговорИзтриване