вторник, 11 януари 2011 г.

Няколко уводни думи

В памет на нашия приятел Николай Стоянов,
който като журналист имаше активна гражданска позиция и
наричаше нещата с истинските им имена.



Здравейте,

Това е "работен вариант" на Блог (в процес на разработка), който има за цел да активизира Гражданското общество в Община Първомай. Обикновено или не се интересуваме за това какво става около нас или просто наблюдаваме безучастно, защото сме напълно обезверени, че нещо може да се промени...

Свикнали сме да критикуваме, да роптаем, да клюкарстваме, да злословим ..., но когато трябва ясно да назовем нещата с истинските им имена и да заемем открито позиция - шикалкавим, спотайваме се, бягаме от отговорност - нека някой друг да свърши "мръсната работа" вместо нас...

Тогава защо се чудим, че нещата не вървят както трябва? След 20г. преход, въпреки външните, видими промени, промяната в съзнанието и душите ни е почти нулева. Колко поколоения трябва да се сменят, за да се променим поне малко? Но както е казал поетът: "Всеки народ си заслужава управниците и съдбата!" Всичко е в нашите ръце. Ако търсим виновни, то трябва да погледнем първо себе си.

Единият пръст обвинява, но три сочат към самите нас!

Виновни сме всички ние, без изключение..., за това че сме приспали удобно съвестта си, прехвърляйки винаги вината на другите, вместо да я потърсим у себе си. Време е да се стреснем и осъзнаем, да излезем от вековната дрямка, обхванала съзнанието ни и да се преборим с амнезията, егоизма, материализма, арогантността, лицемерието, безотговорността, индивидуализма и прочие..., все неща, които убиват човешкото в нас. Защото всички имаме нужда от пречистване и покаяние, ако искаме нещо да се промени. Само една “тиха революция” в съзнанието, единствено може да доведе до някаква реална промяна в живота ни – не само външна, видима промяна, но по-скоро вътрешна промяна – промяна в сърцата и душите на хората, без която каквото и друго да постигнем, няма да е от съществено значение. Докато човек не се промени вътрешно, все едно нищо не се е променило реално.

Нека да работим за тази промяна, за изграждането на едно по-добро и справедливо общество, за да не се срамуваме утре пред децата си, кокато ни попитат: "Вие къде бяхте тогава и защо не направихте нещо по въпроса?"

Пожелавам успех на всички и нека Бог да благослови Вас и Вашите семейства!

Очаквам Вашите коментари, предложения и препоръки, за доброто на нашата Община.

5 коментара:

  1. Двадесет е една години "преход"...?! Към същото! Двадесет и една години "реформи...?! На.. нищото! Двадесет и една години обещания...?! От.. същите! Двадесет и една години надежда!?..За нещото! Двадесет и една години чакане...?! За нищото! Двадесет и една години избори...?! Без избор...! СЛЕД ДВАДЕСЕТ И ЕДНА ГОДИНИ,ПАК Е СЪЩОТО И ПАК СА СЪЩИТЕ!!!ЕДИН ВОЖД,ЕДНА ПАРТИЯ и... "ченгета" със самочуствие на недосегаеми Двадесет и една години ни обещават ПРОМЯНА!!! Обещават ни ДЕМОКРАЦИЯ!!! Обещават ни ПРОЗРАЧНОСТ и ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ!!!
    ОБЕЩАВАХА И ИСКАХА ВЛАСТ!!! И НИЕ ДАВАХМЕ ВЛАСТ с надеждата:Да бъде" Времето наше", да има "Сполука за България", да дойде "Новото време",да се "Оправим за 800 дни",да ни покажат ,че"Те могат".
    ДАВАХМЕ ВЛАСТИ ЧАКАХМЕ!ЧАКАХМЕ И МЪЛЧАХМЕ!!!
    Ликвидирахабългарското селско стопанство МЪЛЧАХМЕ!!! Продаваха земята ни на чужди граждани и държави-МЪЛЧАХМЕ!!!
    Разгромяваха Българското машиностроене,военно- промишлено производство, производствоелектроника енергетика и хранително-вкусова промишленост -МЪЛЧАХМЕ!!!
    Наложиха хаос в банковата ни система и ограбиха парите на народа- МЪЛЧАХМЕ!!!
    Принудиха младите хора да напуснат България и да търсят правото си на труд и реализация в чужди държави-МЪЛЧАХМЕ!!!
    Днес,когато сме равноправен член на Европейския съюз цената на труда на българина в България е десетки пъти по- ниска от тази на Европееца-СРАМНО Е но МЪЛЧИМ!!!
    Днес повече от половината млади ,работоспособни българи са без работа и постоянни доходи и не създават семейства поради икономическа обреченост - МЪЛЧИМ!!!
    Предизвикаха фатален за БЪЛГАРИТЕ демографски срив-СТРАШНО Е но МЪЛЧИМ!!!
    Направиха така ,че днес в България да се шири бедност,апатия , отчаяние, несигурност и
    жестока престъпност- МЪЛЧИМ!!!
    Да нямаме гарантирано право на живот,право на здраве и спокойни старини- пак МЪЛЧИМ!!!
    Убиватдецата ни, правят ги неграмотни- МЪЛЧИМ!!!
    Организирата престъпност и корупция са в своя апогей а нас ни подслушват със СРС-та-МЪЛЧИМ!!!
    БЪЛГАРИНА ВЕЧЕ НЯМА МЕЧТИ но ние МЪЛЧИМ!!!
    И днес влатта е в ръцете на властващите, в ръцете на БОЙКО! Никога не е имало такова противопоставяне на хората по политически причини!Никога не е отнемано правото на хората
    на образование,здравеопазване, пенсии както сега! Нникога не е отнемано правото на избирателите да участват в определяне правилата на вота,на активно участие в организирането и провеждането и контрола на изборния процес, в такава степен както това се прави сега! А ние МЪЛЧИМ равнодушни, робски смирени и търпеливи чакаме да гласуваме по сътворения от Фидосова "ИЗборен кодекс"МЪЛЧИМ !!!... Чакаме отново МЕСИЯТА като ПОСЛЕДНИЯ който ни води към НИЩОТО да ни обещае 1500 лв. средни заплати с 1000 лв,необлагаем минимум,20% ежегоден ръст на доходите,драстично снижение на данъците,приоритетно насочване на средствата от бюджета към здравеопазване, просвета исоциална сфера.Да дойде на бял кон и да ни донесе на тепсия мечтаното благоденствие!
    Няма и не може да имадруго определение за разрухата в икономиката, за социалната нищета и духовен упадък за липсата на държавност за неспособността и нежеланието на държавните институции да се справят с престъпността , за растящата несигурност ,за потъпканите конституционни граждански и човешки права на българите, за отнетия суверинитет на БЪЛГАРИЯ - осве НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!!! Няма и не може да бъде наречено по друг начин това ТЪРПЕНИЕ това РАВНОДУШИЕ това ПРЕМИРЕНИЕ освен "ПИЯНСТВО"
    ДО КОГА ЩЕ Е ТОВА ПИЯНСТВО???????
    МОЖЕ БИ ДО ТОГАВА ДОКАТО НАБЕРЕМ КУРАЖ И ИЗКРЕЩИМ: " ДА СИ ВЪРНЕМ ВЛАСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви за изразеното мнение. Ще се радвам, ако ни изпратите името си (и снимка), за да публикуваме материала Ви в РУБРИКАТА - ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ

    ОтговорИзтриване
  3. Приветствам създаването на ГРАЖДАНСКИЯ ФОРУМ-ПЪРВОМАЙ! НАРОДЕ,единствения начин да си вземем държавата(от мафията) в наши ръце е създаването на ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО в България.
    Прочетете закона за местните избори-2011г-Държавен вестник-бр.9,от 28-01-2011г.и създавайте инициативни комитети които да издигнат НЕЗАВИСИМИ кандидат-президент,НЕЗАВИСИМИ кандидат кметове,НЕЗАВИСИМИ общински съветници от средите на народа.
    Президента,Народните представители,кметовете,общинските съветници след като се изберат от нас те стават фактически фактор от които зависи как ние ще живеем-тяхните заплати са от нашите пари-те са в действителност наши слуги.
    Събудете се хора,и си вземете съдбата в своите ръце.Научете се да протестирате,а не само да говорите и да чакате друг да ви свърши работата.

    Относно публикуването на коментар искам за информация на желаещи да пишат коментар да спазят следната последователност:
    1-да изберат потребителски профил;
    2-да напишат в бялото поле текст;
    3-да кликнат веднъж на(публикуване на коментар);
    4-да кликнат на Визуализация;
    5-още веднъж клик на(публикуване на коментар;
    6-въвеждане на излезлите букви;
    7-още веднъж клик (публикуване на коментар

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,радвам се, че в Първомай се появи този блог. Николай бе прекрасен човек и колега и би се зарадвал на това. Сигурно и при вас ще се опитат да се промъкнат различни партии и сдружения под благовидния предлог "Работим на ползу роду" и си позволявам да ви дам един съвет - публикувайте писанията им, а нека хората имат гражданската позиция да променят облика на общината

    ОтговорИзтриване
  5. Говори се че Илия Ганчев ще е в коалицията за изборите есента за кмет и общински съветници на община Първомай на Димитър Хубенов-но се говори че Илия Ганчев работи за Ангел Папазов?
    Веднага собственика на този сайт да разследва случая и да накара Илия Ганчев и Димитър Хубенов да се изкажат за това?

    ОтговорИзтриване